piticlic.ro Web analytics

PitiClic.ro PitiClic.ro

O mare încercare pentru copii (la școală) este memorarea tablei înmulțirii. Drept pentru care noi suntem dispuși la orice, numai să îi facem pe cei mici să exerseze tabla înmulțirii cu plăcere, prin joacă.
Iată câteva exemple de astfel de idei:

  1. Tabla înmulțirii prin…. RIME VESELE
  2. Prin exerciții sub forma de… BANDĂ DESENATĂ
  3. Tabla înmulțirii cu XMatix (învățăm RAPID inmultirea)
  4. Tabla înmulțirii printr-un program in SCRATCH
  5. Tabla înmulțirii prin programare in QBASIC

Să le luăm pe fiecare în parte și să le dezvoltăm puțin.

jordan release date | Air Jordan 1 Παπούτσια & Ρούχα , Προσφορές, Στοκ, Φθηνά , Gov Sport

1. Tabla înmulțirii prin…. RIME VESELE
Ce nu știu copiii, dar știm noi adulții, este că pentru multele informații pe care trebuie sa le ținem minte, putem să ne construim diferite reguli memotehnice, să găsim ceva care ne este familiar și de care putem lega, într-o logică oarecare, informația de memorat. De exemplu, prin rime. Și dacă acestea mai sunt și hazlii, cei mici vor memora mult mai ușor cel puțin o parte din înmulțirile “tablei” care ne-a scos (sunt sigur) tuturor mulți “peri albi” când am fost copii. Doar că pentru cei mici trebuie să găsim noi aceste reguli memotehnice, adică să facem noi rimele pentru cele 100 de rezultate ale tablei înmulțirii.
Iată câteva exemple:
9 x 8 = 72 -> Câmpul este plin de oi.
6 x 4 = 24 -> Vine, vine împăratu’.
3 x 7 = 21 -> Nebunu’ trage cu tunu’.
etc.
Toată tabla înmulțirii în rime hazlii poate fi descărcată (în format PDF) de AICI: (http://downloads.soft4kids.ro/downloads/diverse/Tabla%20inmultirii%20HAZLIE.pdf )

2. Prin exerciții sub forma de… BANDĂ DESENATĂ
Dacă dumnavoastră ați fi copii, nu v-ar face plăcere să învățați așa (dar fără să știți că învățați)?


O multitudine de exerciții de matematică (inclusiv cu înmulțiri), grupate în teste și prezentate într-o formă grafică inedită. Haideți să vedem un exemplu de test dintr-o culegere de teste tip „bandă desenată”:

E o metodă minunată de a citi și chiar de a lucra pe o carte în acest mod. Cei mici adoră benzile desenate. Haideți să le oferim ceea ce ei iubesc și vor face exerciții de matematică, inclusiv de tabla înmulțirii, cu ușurință și cu plăcere.
Un astfel de caiet de lucru/culegere de texte puteți găsi la editura Infomedia Pro, AICI: (http://www.piticlic.ro/ro/bazaar/bazaar/ne-jucam-lecturam-matematica-invatam ). Există chiar și pentru limba română materiale similare.

3. Tabla înmulțirii cu Matix (Învățăm RAPID înmulțirea)
Există o multitudine de programme software care îi învață pe cei mici tabla înmulțirii prin joc. De fapt sunt programe PENTRU învățat tabla înmulțirii, dar cu ”față” de joc. Noi adulții suntem puțin “escroci” (sentimentali) și ne folosim de legătura strânsă din mintea copiilor dintre calculator și joc. Și le dăm ceea ce vor ei, un joc pentru calculator, DAR cu un conținut pe care îl vrem noi: EDUCATIV. În fapt este un program prin care copiii învață înmulțirea urmând o metodă pedagogică din patru pași pentru fiecare tablă a înmulțirii:

  • ordonarea crescătoare,
  • adunarea repetată,
  • alegerea răspunsului corect dintre cele date (tip grilă),
  • rezolvare de înmulțiri, alese aleator.

  • După ce își alege tabla înmulțirii pe care dorește să o învețe, copilul pornește în călătoria cunoașterii însoțit de unul din prietenii lui. La sfârșitul călătoriei îl așteaptă un joc foarte atractiv.
    Într-un astfel de program totul se bazează pe învațarea prin cooperare și joc. Este o metoda de învațare a tablei înmulțirii, superb îmbinată cu jocuri atractive și distractive ! Metoda de învățare a înmulțirii din patru pași fixează temeinic și logic rezultatul.
    Programul de pe acest CD, ca și altele de acest tip, este un program pentru stimularea proceselor memoriei și dezvoltrea capacităților și procedeelor imaginative. Este un bun program pentru dezvoltarea proceselor gândirii logice, ale operațiilor matematice: adunarea (adunarea repetată) și înmulțirea.


    Dacă doriți să îl folosiți cu copiii dumneavoastră, programul este disponibil AICI: http://www.piticlic.ro/ro/piticlic-senior/piticlic-senior/matix-3-invatam-rapid-inmultirea

    4. Tabla înmulțirii printr-un program în SCRATCH
    Mai mult decât atât: putem îmbina două activități diferite: mate și IT (programare). Veți fi surprinși să vedeți că juniorul (sau junioara) dumneavoastră poate cu ușurință să facă… programare! Da, fără glumă. Există medii de programare special concepute pentru copii, în care totul este intuitiv, vizual, aproape totul se face prin tragerea unor elemente (comenzi, instrucțiuni de programare) din seturi predefinite si punerea lor într-o fereastră dedicată, într-o succesiune logică (și in această privință îi ajută, dezvoltându-le logica în gândire) pentru a obține… ceva (un PROGRAM) care face ceea ce l-a programat copilul să facă.
    Comenzile se pot seta în engleză sau în română, ca să le fie tuturor la îndemână, iar acest ”program de făcut programe” (mediu de programare) nu costă nimic, este gratuit. Mai mult, dacă doriți să îl instalați pe calculator, bine, daca nu, se poate rula online în browser. Un program de acest tip, minunat, este SCRATCH.
    Să revenim la ideea de a exersa și tabla înmulțirii și programarea în Scratch în același timp. Putem face un program în Scratch care să îi pună pe copii să rezolve înmulțiri. Bucuria va fi sa vadă ca instrumentul care îi pune la treabă ia naștere sub mâna lor. Chiar dacă în această fază nu îl concep ei, ci doar îl scriu, satisfacția este mare. Un astfel de program arată așa:


    Acesta (cel de mai sus) este o versiune mai simplă, de bază, care doar generează exerciții aleatorii, așteaptă rezultatul de la copii și afișează (dacă este cazul) răspunsul corect.
    Antrenați-i sau lăsați-i pe cei mici să adauge diferite comenzi pentru sunete sau efecte grafice, animații și în cazurile răspunsurilor corecte, dar și în cazurile răspunsurilor greșite. O să vedeți bucurie, entuziasm și zeci de exerciții cu înmulțiri rezolvate.

    O variantă mai completă a programului, care ține și socoteala exercițiilor efectuate și a răspunsurilor corecte/greșite poate fi descărcată (gata de a fi rulată în Scratch) de aici: http://downloads.soft4kids.ro/downloads/diverse/Tabla%20inmultirii_02.sb2

    Este un exemplu, o variantă. Se pot imagina mulțimi de astfel de progrămele, care mai de care mai atractive și mai haioase. Se pot combina cu elemente din ceea ce știți că le place copiilor dumneavoastră (personaje, sunete, noțiuni).

    Iar programul SCRATCH poate fi găsit la adresa: https://scratch.mit.edu/ Se poate și instala pe calculatorul dumneavoastră, dar se poate rula și online, dacă nu doriți să îl instalați.

    5. Tabla inmulțirii prin programare în QBASIC
    Tot pentru cei cu înclinații puțin mai tehnice, mai spre matematică, calculatoare, eventual chiar spre programare, este și propunerea următoare. Este un alt stil de programare (”retro”, dacă vreți), este în mod text (în clasicul BASIC).
    Nu are “floricele”, nu este nimic animat, este simplu și “urât”, în mod text, cum se lucra odată, demult, înaintea erei Windows. Dar poate tocmai din acest motiv celor mici li se pare atractiv.
    Codul programului (textul programului) este, pentru cei care vor sa îl ia cu "COPY & PASTE", următorul:

    REM "Joc pt inmultiri"
    CLS
    RANDOMIZE TIMER
    FOR i = 1 TO 100
    PRINT " "
    PRINT "Exercitiul "; i; " -----------------------------------------------------------"
    LET a = INT(RND * 10) + 1
    LET b = INT(RND * 10) + 1

    PRINT a; "*"; b; "="
    INPUT c
    IF a * b = c THEN PRINT "BRAVO !"; a; "*"; b; "="; c ELSE BEEP: PRINT "De data asta ai gresit." Raspunsul corect este: "; a; "*"; b; "="; a * b
    NEXT i

    În mediul de lucru, codul programului arată așa:


    Tehnic, aveți nevoie de mediul de programare BASIC:
  • Dacă aveți sistem de operare până la Win 7 inclusiv, puteți folosi programul QBASIC (disponibil pentru descărcare AICI: http://downloads.soft4kids.ro/downloads/diverse/QBASIC.exe )
  • Fișierul cu programul de mai sus (pentru exersarea tablei înmulțirii) este disponibil pentru descărcare AICI: http://downloads.soft4kids.ro/downloads/diverse/INMULTIR.BAS
  • Daca aveți Win 8 sau Win 10 (eventual pe 64 biti), pentru a putea rula programul cu tabla înmulțirii (și pentru a putea face diferite modificări în el), descărcați programul următor: http://downloads.soft4kids.ro/downloads/diverse/qb64.exe
  • Fișierul cu programul executabil (.exe) pentru exersat tabla înmulțirii, pe care îl puteți rula direct în Windows, este disponibil AICI (pe 64 biti): http://downloads.soft4kids.ro/downloads/diverse/INMULTIR.exe. Dar dacă folosiți direct acest executabil, îl privați pe cel mic exact de satisfacția de a vedea luând naștere progrămelul pe care îl va folosi și de posibilitatea de a interveni în el și a face modificări (chiar dacă modificările sunt minore, cum ar fi să modifice tonalitatea sunetului pe care i-l dă programul în cazul în care greșește la o înmulțire). Dumneavoastră hotărâți, depinde mult și de felul de a fi al copilului.

  • Toate acestea nu sunt decât pretexte, activități în care îi puteți antrena pe cei mici, cu scopul (ascuns) de a învăța ușor, în joacă, tabla înmulțirii. Sigur ca partenerul copilului la această joacă este dispozitivul (telefon inteligent, tabletă sau calculator), un frate sau un prieten, dar și DUMNEAVOASTRĂ, educatorul copilului (cadru didactic sau părinte). Fiți alături de copil și jucați-vă împreună.

    Spor la… JOACĂ!

    Pentru mai multe informații, vă recomandăm pagina ”Articole”, pe site-ul www.PitiClic.ro, dar și pagina ”Resurse educaționale” pe același site (http://www.piticlic.ro/ro/resurse ).
    De asemenea vă recomandăm cu căldură produsele educaționale pe care le puteți găsi la linkurile urmatoare:
    * http://www.piticlic.ro/ro/piticlic
    * http://www.piticlic.ro/ro/piticlic-mobil
    * http://www.piticlic.ro/ro/bazaar
    (în fucție de peferințe sau de dispozitivul pe care îl aveți la îndemână, calculator/tabletă/smartphone).

    0 Produse - 0.00 RON
    Vezi wishlist

    Planse de lucru pe care PitiClic vi le ofera pentru a le folosi cu copiii acasa sau la gradinita!

    Mergi la resurse >

    Colaborare PitiClic si TVR2

    Infomedia Pro vă aduce la cunoştinţă lansarea în data de 02 Martie 2014 a concursului educaţional PitiClic în cadrul emisiunii “În curtea bunicilor” difuzată săptămânal duminica de la ora 10:10 la TVR2, într-un nou sezon plin de farmec si de aventuri, cu multe surprize pregătite de către producători.

    Alături de Bunica (Alexandrina Halic) şi Bunicul (Cristian Mitescu) – actori minunaţi care ne-au încântat şi ne încântă prin harul lor - PitiClic va modera un concurs educativ numit simplu „Concursul PitiClic”, pentru copii de la 6 la 11 ani.

    Concursul se desfăşoară între 2 echipe de câte 3 copii (echipa Bunicului şi echipa Bunicii) şi are trei probe pe care aceştia trebuie să le traverseze cu succes. Cele 3 probe ale concursului sunt diferite de la o ediţie la alta, dar au un singur numitor comun: distracţia. Ele pot fi probe digitale ce vor fi rezolvate pe calculator, tabletă sau cu ajutorul device-ului „Covoraşul PitiClic” sau pot fi probe de manualitate cu utilizarea altor produse educaţionale marca PitiClic.

    Acest concurs este o nouă activitate din cele realizate de către Infomedia Pro pentru promovarea metodelor de învăţare moderne bazate pe utilizarea calculatorului şi a device-urilor mobile, pentru integrarea utilizării software-ului educaţional în procesul de învăţare al copiilor cu vârste între 6-11 ani.

    Deci fiţi alături de noi, PitiClic vă aşteaptă pe TVR2!

    Giftofvision - Sneakers search engine | Nike Air VaporMax for Men & Women - Buy Online - Ietp

    Manuale Digitale - Infomedia Pro

    Manualul digital este o unealta educationala noua si moderna care creeaza efectiv noi oportunitati de invatare. Pentru copiii nostri nativi digital, care au crescut alaturi de programele educationale PitiClic, va fi o bucurie sa utilizeze in continuare in ciclul primar si in ciclul gimnazial, la clasa si acasa, aceste noi resurse educative.

    Nike Sneakers | nike shoes,cheap jordan,cheap nike,air jordan shoes,shoes made in China,a-ok-nike.com Citeste tot >

    Infomedia Pro 1997-2024. Toate drepturile rezervate.

    S.C. Infomedia Pro SRL; Sediu social: Bucuresti, Str. Caminului, Nr. 12, Sector 2;
    C.U.I.: RO9932261 Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/8785/1997; Capital social: 200 lei